Bygg- och fastighetsbranschen står i centrum för klimatomställningen – samtidigt som vi påverkas av en ny verklighet med klimatförändringar, ökade kostnader, geopolitiska risker och nya lagkrav från både Sverige och EU. Trycket ökar, men det gör också behovet av smarta, konkreta lösningar.
Building Sustainability 2025 fokuserar på hur vi tillsammans kan möta dessa utmaningar genom lokala initiativ som driver omställningen framåt.
USA:s utrikespolitik, global säkerhet och svensk hållbarhet
John Hassler, professor i nationalekonomi
John hassler analyserar hur USA:s utrikespolitik och ett osäkert globalt läge påverkar Sveriges klimatarbete. Vilka risker och möjligheter skapas för investeringar i hållbarhet när geopolitiken omformar energiflöden och prioriteringar?
EPDB och införande av gränsvärde för klimatpåverkan
Kristina Einarsson, projektledare, expert miljö och klimat, Boverket
Kristina Einarsson förklarar hur det europeiska direktivet EPBD nu formar svensk lagstiftning. Hon redogör för planerna på att införa gränsvärden för byggnaders klimatpåverkan – ett viktigt steg för att minska sektorns klimatutsläpp och styra mot mer hållbara byggnader.
Våtmarker som kolsänka
Erik Andersson, naturvårdsspecialist, Statens fastighetsverk
Erik Andersson berättar om Statens fastighetsverks uppdrag att restaurera och anlägga våtmarker inom sitt fastighetsbestånd. Syftet är att minska växthusgasutsläpp, stärka den biologiska mångfalden, motverka övergödning och förbättra vattenbalansen. Han ger insikter i hur myndigheten arbetar med våtmarker som en del av klimatarbetet och ekosystemtjänster.
Så styr Uppsala mot återbruk och lägre klimatpåverkan
Emma Carmelid, projektledare på Mark och exploatering, Uppsala kommun
Pär Ridderstolpe, leder klimatgruppen på Mark och exploatering, Uppsala kommun
Emma Carmelid och Pär Ridderstolpe visar hur Uppsala kommun med tydliga krav i markanvisningar och ett ambitiöst klimatramverk driver utvecklingen mot återbruk och minskad klimatpåverkan i byggandet. De delar erfarenheter från det omfattande återbruksprojektet i Ulleråker och hur nya affärsmodeller banar väg för en cirkulär stadsutveckling.
Klimatrisk och klimatanpassning ur ett europeiskt perspektiv
Jan Kadijk, chef kunskap och innovation, Dutch Green Building Council
Jan Kadijk ger en översikt över hur klimatanpassning utvecklas runtom i Europa. Han delar med sig av erfarenheter från Nederländerna och konkreta exempel på lösningar från flera länder. Dessutom berättar han om arbetet med en gemensam europeisk metod för klimatriskbedömningar på byggnadsnivå, vilket är ett viktigt steg mot ökad robusthet och motståndskraft i hela Europa.
Panelsamtal: hållbar upphandling som drivkraft för omställning
Hur kan upphandling bli ett kraftfullt verktyg för att minska klimatpåverkan och främja cirkulära lösningar? I detta panelsamtal möts experter och aktörer från både offentlig och privat sektor för att diskutera erfarenheter, utmaningar och framgångsfaktorer i arbetet med att ställa krav som driver hållbar innovation.
Panelsamtal: Hållbarhetens språk – från green claims till klimatkrediter
Hur kan vi kommunicera hållbarhet på ett sätt som är transparent och trovärdigt, samtidigt som vi undviker greenwashing? I denna panel diskuterar deltagare från olika delar av branschen allt från green claims till klimatkrediter, och hur vi kan anpassa vårt språk för att nå fram med budskap om klimat och cirkularitet i en tid av ökade krav på ansvarstagande.